Waarom moeders onder druk staan

16797568_1411550142223140_5724741170416461669_o

De Australische Constance Hall postte een foto waarop ze plezier maakt met één van haar kindjes. Ze stelde zich de vraag waarom moeders vandaag de dag zoveel druk leggen op zichzelf. Toen ze nog maar één kindje had, vroeg ze eens aan haar vader hoe haar grootmoeder dat ooit gedaan had met elf (!) kinderen. Haar vader had geantwoord dat haar nanna nog niet de helft van de druk voelde die zijn eigen dochter voelde. De grootmoeder moest niet naar de bank of de supermarkt elke dag, er werd niet verwacht dat ze er na een paar weken subliem uitzag en ze zette ook nooit druk op haar eigen kinderen om bepaalde mijlpalen te bereiken vanaf de leeftijd van drie weken (je kent het wel: lachen, rollen, zitten,… die dingen). Ook het huis moest niet perfect schoon zijn en een thermomix bezitten was geen prioriteit. Ze was gewoon bij haar kinderen en genoot van ermee bezig te zijn. Natuurlijk waren er toen andere addertjes onder het gras maar de druk van de maatschappij was een pak minder groot.

De hedendaagse druk
Dus hoe doen de meeste vrouwen het momenteel met al die druk? Genieten ze wel echt van onze kinderen of zijn ze vooral bezig met triviale zaken die er niet echt toe doen? Zoals ons huis spotlessly clean hebben, ons lichaam in vorm krijgen of uiterlijk vertoon zodat ze het op Facebook of Instagram kunnen posten? Daar bovenop komt nog eens dat veel moeders hun werk en hun gezin willen combineren of dat ze ontzettend op zoek zijn naar vrijheid. Wat zeker hun goed recht is maar consequenties heeft die vooral in de weekends zich laten voelen. Heel vaak zijn moeders en vaders maar half aanwezig wanneer ze bezig zijn met hun kinderen. Ze zijn in hun hoofd met 1001 zaken bezig zonder volledig in het moment er te zijn voor hun kinderen. Mails beantwoorden, facturen betalen, biologische vegi maaltijden bereiden, naar dokters lopen, de was, tanken, hun haar kleuren en brooddozen klaarmaken die zo in een boekje kunnen als voorbeeld. Intussen zijn ze maar half aanwezig, knikken ze ‘ja’ maar zijn ze met hun hoofd bij een verkeerde comment op een Facebook bericht en zeggen ze honderd keer per dag “nog eventjes en mama komt” of “mama gaat nog snel even dit doen”. En zo gaat de tijd voorbij.

Experiment
Hall deed tijdens een opleiding een oefening waarbij ze een verhaal mocht vertellen aan iemand maar halfweg begon haar partner op zijn gsm te kijken, stopte hij met luisteren, keek hij weg, begon te geeuwen en gaf de indruk mentaal niet meer aanwezig te zijn. Dit gaf haar het gevoel van verveling en ook schaamte omdat ze er niet kon voor zorgen om een heel verhaal iemand te laten luisteren. Ze voelde zich waardeloos en onbelangrijk.

Is het zo dat we onze kinderen willen laten voelen? Is het zo dat onze kinderen zich voelen door ons druk leven? En willen we dat wel?

Laat het los
De volgende ochtend stond ze op en liet ze het allemaal los. Ze liet los dat ze online nieuwe gordijnen wou bestellen om een goede indruk te maken op haar vrienden en ging echt, écht tijd doorbrengen met haar kinderen. Ze besloot om de maatschappelijke druk van de “super moeder” te laten voor wat het was en niet tussen haar en haar kinderen te laten komen. Ze stond erbij stil hoe ze wou dat haar kinderen zich voelden: interessant, waardevol en gewenst.

Bron: The Huffington Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s